top of page
Search
  • Writer's pictureLawTool

Francovich

Updated: Jun 13, 2019

Samenvatting

Italië had verzuimd een richtlijn te implementeren die rechten creëerde voor individuen. Wanneer individuen deze rechten in wilde roepen voor de nationale rechter was dit niet mogelijk. Doordat deze rechten niet ingeroepen konden worden werd schade geleden door deze personen.


Rechtsvraag


Kan een individu zich beroepen op bepalingen uit een niet-geïmplementeerde richtlijn die voldoende helder, nauwkeurig en onvoorwaardelijk zijn?


Algemene vragen


1. Via welke procedure is deze zaak bij het Hof van Justitie EU terecht gekomen?


Prejudiciële procedure


2. Hoe luidt het dictum ('de uitkomst') door het Hof van Justitie EU?


"1) De bepalingen van richtlijn 80/987/EEG van de Raad van 20 oktober 1980 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake de bescherming van de werknemers bij insolventie van de werkgever, waarin de

rechten van de werknemers worden omschreven, moeten aldus worden uitgelegd, dat wanneer uitvoeringsmaatregelen niet tijdig zijn getroffen, de belanghebbenden die rechten voor de nationale rechter niet tegenover de staat kunnen doen gelden.

2) Een Lid-Staat is gehouden, de schade te vergoeden die particulieren lijden ten gevolge van de niet-omzetting van richtlijn 80/987/EEG in nationaal recht."

In het dictum wordt aangegeven, als een richtlijn niet tijdig is geïmplementeerd dan heeft een richtlijn directe werking.


3. Hoe komt het Hof van Justitie EU tot dit dictum? Met andere woorden: wat zijn de belangrijkste rechtsoverwegingen die tot dit uiteindelijke dictum hebben geleid?


De rechtsoverweging wordt aangegeven in punt 40.

"In de eerste plaats moet het door de richtlijn voorgeschreven resultaat de toekenning van rechten aan particulieren inhouden. In de tweede plaats moet de inhoud van die rechten kunnen worden vastgesteld op basis van de bepalingen van de richtlijn. En ten slotte moet er een causaal verband bestaan tussen de schending van de op de staat rustende verplichting en de door de benadeelde personen geleden schade."


Er moet voldaan zijn aan drie voorwaarden om recht te hebben op een schadevergoeding.

  • Rechten aan particulieren moeten ingehouden zijn;

  • Rechten moeten worden vastgesteld op bepalingen van de richtlijn (richtlijn moet duidelijk zijn);

  • Er moet causaal verband zijn.









7 views0 comments

Recent Posts

See All

Gebhard

Cilfit

Post: Blog2_Post
bottom of page