top of page
Search
  • Writer's pictureLawTool

Martínez Sala

Updated: Jun 13, 2019

Samenvatting


Vraag was hierbij of er binnen de EU aan personen met een andere nationaliteit dan de lidstaat waar zij in verblijven, meer eisen gesteld kunnen worden voor het verkrijgen van dezelfde uitkering. Hiertoe diende ook uitgelegd te worden wat nu precies werd gedefinieerd als een werknemer.


Rechtsvraag


Wat is een werknemer?


Algemene vragen:


1. Via welke procedure is deze zaak bij het Hof van Justitie EU terecht gekomen?


Prejudiciële procedure


2. Hoe luidt het dictum ('de uitkomst') door het Hof van Justitie EU?


"a) Een uitkering als de ouderschapsuitkering van het Bundeserziehungsgeldgesetz, die zonder enige individuele en discretionaire beoordeling van de persoonlijke behoeften automatisch wordt toegekend aan personen die aan bepaalde objectieve criteria voldoen, en bedoeld is ter compensatie van de gezinslasten, valt binnen de materiële werkingssfeer van het gemeenschapsrecht als gezinsbijslag in de zin van artikel 4, lid 1, sub h, van verordening (EEG) nr. 1408/71 van de Raad van 14 juni 1971 betreffende de toepassing van de socialezekerheidsregelingen op werknemers en zelfstandigen, alsmede op hun gezinsleden, die zich binnen de Gemeenschap verplaatsen, zoals

gewijzigd en bijgewerkt bij verordening (EEG) nr. 2001/83 van de Raad van 2 juni 1983, zoals gewijzigd bij verordening (EEG) nr. 3427/89 van de Raad van 30 oktober 1989, en als sociaal voordeel in de zin van artikel 7, lid 2, van verordening (EEG) nr. 1612/68 van de Raad van 15 oktober 1968 betreffende het vrije verkeer van werknemers binnen de Gemeenschap.

b) Het is aan de verwijzende rechter om na te gaan, of een persoon als verzoekster in het hoofdgeding binnen de personele werkingssfeer van artikel 48 EG-Verdrag en van verordening nr. 1612/68 of verordening nr. 1408/71 valt.

c) Het gemeenschapsrecht staat eraan in de weg, dat een lidstaat van de onderdanen van de andere lidstaten, aan wie het verblijf op zijn grondgebied is toegestaan, eist dat zij een door de nationale administratie afgegeven formele

verblijfsvergunning overleggen om in aanmerking te komen voor een ouderschapsuitkering, terwijl de eigen onderdanen enkel hun woonplaats of gewone verblijfplaats in die lidstaat behoeven te hebben."


In het dictum wordt aangegeven dat de gemeentewet in de weg staat met het EU-recht het vrije verkeer van werknemers binnen de gemeenschap. Gezien mevrouw een EU-burger is wordt uitgesproken dat zij in aanmerking moet komen voor een formele verblijfvergunning, zodat mevrouw in aanmerking kan komen voor een ouderschapsuitkering.


3. Hoe komt het Hof van Justitie EU tot dit dictum? Met andere woorden: wat zijn de belangrijkste rechtsoverwegingen die tot dit uiteindelijke dictum hebben geleid?


De belangrijkste rechtsoverweging staat in punt 55 van het arrest.

"Binnen de werkingssfeer van het Verdrag en bij gebreke van enige rechtvaardiging vormt zulk een ongelijke behandeling een door artikel 6 EG-Verdrag verboden discriminatie."


9 views0 comments

Recent Posts

See All

Gebhard

Cilfit

Post: Blog2_Post
bottom of page